Svijet

Zelenski pozvao na hitnu akciju kako bi se osigurala bezbjednost nuklearne elektrane Zaporožje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas na hitnu akciju kako bi se osigurala bezbjednost Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi koja je trenutno pod kontrolom Rusije.

Volodimir Zelenski - Fena

Nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom u ukrajinskom gradu Lavovu, Zelenski je na Telegramu objavio da je posebna pažnja posvećena ruskoj “nuklearnoj ucjeni” u elektrani Zaporožje.

“Ovaj namjerni teror agresora može imati globalne katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Zato UN mora osigurati bezbjednost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, istakao je Zelenski.

Ranije je Rusija objavila da Ukrajina planira “provokaciju” u nuklearnoj elektrani, a Kijev odbacuje te optužbe.

Na sastanku se također Ukrajina složila s Guterresom da će nastaviti koordinaciju provođenja sporazuma o žitaricama.

“Takođe smo razgovarali o mogućim pravcima njegovog razvoja, pitanju ilegalne i prinudne deportacije Ukrajinaca, oslobađanju naših vojnih lica i medicinara iz zarobljeništva”, dodao je Zelenski.

U jednodnevnoj posjeti Lavovu boravi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je održao sastanak sa Zelenskim u palati Potocki, o aspektima odnosa Turkiye i Ukrajine na nivou strateškog partnerstva.

Nakon razgovora Erdogana i Zelenskog počeo je njihov trilateralni sastanak sa Guterresom, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh