Svijet

Novi Zeland napokon u potpunosti otvorio granice

Granice Novog Zelanda su u potpunosti otvorene prvi put od marta 2020. godine kada su zatvorene zbog mjera borbe protiv pandemije koronavirusa.

Novi Zeland - Alo.rs

Imigracijske vlasti će početi primati posjetitelje s vizama, kao i studente koji imaju vize. Premijerka Jacinda Ardern je rekla da je to “ogroman trenutak” koji je ipak dio “opreznog procesa”.

Većina posjetitelja i dalje mora biti potpuno vakcinisana, ali karantin nije obavezan. Pomorske granice Novog Zelanda su također otvorene tako da kruzeri i strane jahte mogu pristati.

Novi Zeland je prvobitno u februaru najavio postepeni plan otvaranja granica prema kojem je bilo dopušteno vakcinisanim građanima da se vrate iz Australije tog mjeseca, a u martu onima koji su se vraćali iz drugih zemalja.

U maju su zemlju mogli posjetiti tursiti iz više od 50 zemalja.

Turizam je jedna od novozelandskih industrija koje su najteže pogođene mjerama protiv pandemije. U godini završno s martom 2021. godine, doprinos GDP-u je pao na 2,9 posto sa 5,5 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Međunarodni turizam je pretrpio posebno težak udarac, odnosno pad od 91,5 posto sa 10,2 na 1,5 milijardi dolara. Broj uposlenih u turizmu je pao za više od 72.000 u tokom tog perioda, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh