Svijet

Otkriven Putinov najveći strah?

Ruski predsjednik Vladimir Putin na vrhuncu epidemije kovida bio je jedan od najzaštićenijih državnika na svijetu – to se nije promijenilo, uprkos popuštanju mjera protiv korona virusa širom svijeta.

Vladimir Putin - Twitter

Svako sa pristupom ruskom lideru u prečniku od kilometar (a to je desetak ljudi, kao što su doktori, uslužno osoblje, piloti i mnogi drugi) mora da provede dvije sedmice u karantinu i uradi najmanje četiri testa na kovid, kao i da se podvrgne drugim medicinskim testovima, a u nekim slučajevima davanje uzoraka stolice, piše BBC na srpskom.

Kako funkcioniše sistem koji štiti zdravlje Vladimira Putina?

„A onda je došao red na mene. Rukovali smo se i prenio sam Vladimiru Putinu najsrdačnije pozdrave svih ratnih veterana iz naše republike”, izjavio je za lokalne medije penzionisani general iz ruskog regiona Tatarstan Akhat Julašev nakon što se vratio iz Moskve.

„On mi se nasmiješio. Ostavio je snažan utisak na mene!”.

Ovaj devedesetčetvorogodišnjak je putovao u Moskvu da bi prisustvovao paradi za Dan pobjede 9. maja na slavnom Crvenom trgu.

Međutim, prvo je morao da provede dvije sedmice u moskovskom hotelu koji je opisao kao „luksuzan” – sve zato što će se približiti Putinu.

„Neviđeno trošenje”
BBC nije uspio da govori sa generalom Julaševim lično, ali on je jedan od oko 400 ljudi koji su išli u karantin na dvije sedmice u luksuznim moskovskim hotelima (jedan sa pet zvijezdica i jedan sa četiri) pred bliski susret sa ruskim liderom toga dana.

Čini se da su uprkos popuštanju pandemije i masovnom davanju raznih vakcina, zaštitne mjere oko Putina ostale na snazi.

Predsjednik se po njegovim rezidencijama sada kreće mnogo više nego u posljednje dvije godine, baš kao i njegovo uslužno i medicinsko osoblje – i svi ostali koji dolaze u kontakt s njim.

Javno dostupni podaci iz ruskih državnih izvora otkrivaju da je na zaštitu Putinovog zdravlja ovim mjerama potrošeno oko 54,6 miliona dolara.

Mihail Fremderman, izraelski doktor koji je do 2014. godine živio u Rusiji, kaže da su razmjere tih mjera do sada neviđene.

„Na osnovu tih mjera, nemoguće je reći da li ruski predsjednik ima ozbiljnih zdravstvenih problema – to su najvjerovatnije samo mjere predostrožnosti.”

Konstantin Balonovo, doktor koji živi u Americi i koji je liječio kritično bolesne pacijente od kovida, živio je u Rusiji do sredine devedesetih.

On kaže da bi ove pretjerane mjere mogle da znače da ljekari iz Kremlja samo ne žele ništa da prepuste slučaju.

„Pretjerana testiranja”
Iako su ranije postojali dobri razlozi da se rade brisevi, kako je vrijeme prolazilo broj slučajeva u Rusiji počeo da opada.

Ipak, te mjere nisu popuštale, uprkos činjenici da je javljeno da je predsjednik Putin vakcinisan protiv kovida – testiranje svakoga ko dođe u kontakt s njim i dalje je obavezno.

Također, dodati su novi testovi, kao što je testiranje na antitijela kovida, grip, prehladu i infekciju stafilokoka, kao i uzimanje uzoraka stolice za testiranje na gliste od nekih ljudi.

Prema javno dostupnim državnim izvorima, od početka 2021. godine, opsežno testiranje izvršeno je na oko 1.500 ljudi.

U februaru 2022. godine, neki ruski mediji pozivajući se na anonimne izvore izvijestili su da su neki članovi osoblja Kremlja sa pristupom predsjedniku morali da predaju uzorke stolice jednom sedmično.

Javno dostupni izvori također ukazuju na to da se piloti i osoblje koje učestvuje u transportu ruskog predsjednika redovno podvrgavaju testiranju.

U njihovom slučaju, to je širok dijapazon testova – od brzih PCR kovid testova, preko testova na antitijela, do davanja uzoraka stolice.

Sveukupno, javljeno je da je letačko osoblje potrošilo 2,1 milion dolara na testove u posljednje dvije godine.

Samo u maju ove godine, avionske posade predale su 1.376 briseva i 98 uzoraka stolice, kao i uradile 447 analiza krvi.

Značajan broj njih proveo je dvije sedmice u karantinu u hotelima po predgrađima Moskve.

Jedan ruski doktor, specijalista za zarazne bolesti, rekao je za BBC da ovaj „prekomjerni nivo testiranja” ne može da nema medicinsku svrhu.

„Ovi testovi su dvostruko češći od normalnih PCR testiranja”, kaže on, dodajući da ne zna za fekalni aspekt kovid infekcije.

Testiranje za druge infekcije i strogo smanjenje kontakata sa spoljnim svijetom je uobičajeno za kritične bolesnike, kaže doktor, ali samo kad se spremaju za operaciju.

On smatra da svo ovo testiranje vjerovatno nije zasnovano na medicinskoj nauci, već je umjesto toga pokušaj zvaničnika nižeg ranga „da se umile šefovima – da pokažu da su na sve mislili.” prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh