Svijet

Protesti u Mađarskoj zbog povećanja poreza

Hiljade Mađara protestvovalo je sinoć u Budimpešti protiv mjera štednje i poreznih promjena koje je uvela vlada premijera Viktora Orbana.

Protesti u Mađarskoj - screenshot

Protestanti su izašli na ulice na poziv Petera Marki-Zaya, lidera opozicionog saveza koji nije uspio srušiti Orbanovu stranku Fidesz na parlamentarnim izborima u aprilu.

Privremeno su zauzeli Margitin most koji prelazi preko Dunava i prošetali duž nekoliko gradskih avenija. U zadnjih nekoliko dana već je bilo drugih protesta. Javnost je posebno ogorčena novom mjerom kojom su samozaposleni sada u nepovoljnijem položaju.

Niska porezna stopa koju su uživali 20 godina od 1. septembra počinje se primjenjivati ​​na manji broj ljudi. Nižim porezima bit će obuhvaćeni samozaposleni samo ako su im stranke fizičke osobe. Taksisti su izuzeti. Ako primjerice vodoinstalater obavlja posao za stambenu zajednicu ili kompaniju, a ne za privatno kućanstvo, morat će platiti veći porez, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh