Svijet

Dan nakon atentata na Abea u Japanu nastavili predizbornu kampanju

Predizborna kampanja u Japanu nastavlja se danas, zadnjeg dana prije glasanja za gornji dom parlamenta i dan nakon atentata u kojemu je ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Shinzo Abe - (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)

Abea, najdugovječnijeg japanskog modernog čelnika, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, u petak ujutro ubio je 41-godišnji muškarac, a taj je čin politički establišment osudio kao političko nasilje i napad na samu demokraciju.

Političari su obećali da će nastaviti s kampanjom uoči nedjeljnih izbora, na kojima se očekuje pobjeda japanske vladajuće koalicije, a prije atentata Liberalno-demokratska stranka, u kojoj je Abe zadržao znatan utjecaj, vidjela se kako dobiva mjesta u izborima.

Abeova smrt potaknula je pitanja o sigurnosnim mjerama za javne osobe u Japanu, gdje političari obično u kampanjama upućuju izravne pozive biračima ispred željezničkih stanica i supermarketa.

Mnoge stranke su najavile da će se sada dužnosnici danas suzdržati od govora, ali da će se kampanja nastaviti kako bi se pokazala odluka da se ne povinuje nasilju. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh