Svijet

Kad Putin kažnjava: Novinarku smjestili na psihijatriju u Sibir nakon što je pisala o Mariupolju

Još na početku rata u Ukrajini, ruska novinarka Marija Ponomarenko uhapšena je zbog širenja dezinformacija.

Marija Ponomarenko - screenshot

Ona je jedna od rijetkih novinara u Rusiji koji su javno komentarisali invaziju na Ukrajinu, ali je za to platila visoku cijenu. Marija je ubrzo uhapšena, a sada iz Moskve stiže još gora vijest – ona je prebačena na psihijatriju u Sibiru, piše Raport.

Ponomarkenko je u aprilu uhapšena jer je na Telegramu komentarisala bombardovanje pozorišta u Marijupolju, kada je na stotine civila ubijeno.

Međutim, Rusija je u martu usvojila zakon koji prijeti krivičnim gonjenjem onima koji „šire lažne izvještaje i vijesti koji diskredituju oružane snage“.

Novinarka je tada pritvorena u Sankt Peterburgu, a njen advokat je saopštio da joj prijeti deset godina zatvora.

Ponomarenko, koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje male djece, prebačena je iz Sankt Peterburga u Barnaul krajem prošlog mjeseca.

“Danas sam otišla tamo i predala paket za nju. Nije dozvoljeno da prima pisma ili posjete od rodbine. Dozvoljeno joj je da se sastane isključivo sa svojim advokatima”, rekla je nedavno aktivistkinja Jana Drobhohod.

Mjesecima Marijina porodica nije imala informacije o njoj, ali sada su se njihovi strahovi obistinili.

Porodica nije znala da su psihijatri izvršili procjenu Marijinog mentalnog stanja i preporučili njen premještaj u psihijatrijsku bolnicu u Sibiru.

Njen advokat Sergej Podolski sada je saopštio da je Marija već na putu ka Sibiru i da će za 28 dana ponovo biti pregledana.

Podolski je istakao da će sada i on imati poteškoće da stupi u kontakt sa novinarkom, kao i da će njenoj porodici to biti zabranjeno.

Nove informacije bit će poznate tek za 28 dana, ali Marija nije jedina koja ispašta zbog Putinovog režima.

Nedavno je Marina Ovsjanikova, urednica na ruskom Prvom kanalu, u programu uživo podigla transparen na kom je pisalo “Ne ratu”.

Ona je ubrzo uhapšena i provela je 24 sata u pritvoru. Kako je sama istakla, plašila se za svoju bezbjednost, ali bi postupak ponovila.

Marina je dala otkaz na Prvom kanalu jer joj je “dosta od širenja propagande Kremlja” i dobila posao u njemačkim medijima.

Iako su mnogi posumnjali da je ona zapravo “trojanski konj”, imajući u vidu da je godinama i sama učestvovala u propagandi, Marina je ostala simbol otpora Putinovom režimu u Rusiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh