Svijet

Silovit potres u Rusiji s epicentrom u Bajkalskom jezeru: ‘Kao da mi se auto zabio u kuću’

Kako je rusko ministarstvo izvijestilo na Telegramu, potres je zabilježen u 20.24 sati u regiji Irkutsk.

Snažan potres, s epicentrom u Bajkalskom jezeru, zatresao je Rusiju.

Prema prvim podacima ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, magnituda potresa iznosila je 8,4 prema Richteru, no prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), magnituda potresa bila je 5,2 prema Richteru.

Kako je rusko ministarstvo izvijestilo na Telegramu, potres je zabilježen u 20.24 sati u regiji Irkutsk.

– Epicentar potresa bio je 17 kilometara od sela Bolshoe Goloustnoye u vodama Bajkalskog jezera, intenzitet epicentra bio je 8,3 boda.

U gradovima regije osjetilo se i do 5 bodova – naveli su te dodali da nema žrtava te da nije zabilježena šteta.

– Svi infrastrukturni objekti rade normalno – dodali su.

Građani, među kojima neki koji žive više od 100 kilometara od epicentra potresa, pisali su na aplikaciji EMSC-a da je podrhtavanje bilo poprilično strašno.

“Prozor je bio otvoren, čula se tutnjava”, “Na drugom katu se osjetno ljuljalo, dosta dugo”, “Slabi udari 7-10 sekundi, zatim dva jaka po pet sekundi”, “Bilo mi je kao da se auto zabio u kuću”, neki su od njihovih komentara.

Guverner Irkutske regije Igor Kobzev oglasio se na Telegragmu, prenosi ruski portal RTVI.

– Preporučuje se načelnicima općina da prate situaciju i, ako je potrebno, da izvrše pregled oštećenih objekata – naveo je.

– Znanstvenici će pratiti aktivnost naknadnih potresa – dodao je, piše Večernji.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh