Svijet

PUTIN NAREDIO DA SE PORODICAMA POGINULIH VOJNIKA ISPLATI PO 148.000 KM

Porodicama poginulih ruskih vojnika u Ukrajini i Sriji će biti isplaćeno po pet miliona rublji (oko 148.000 KM), nova je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dekretom je Putin službeno priznao da su među poginulima u agresiji na Ukrajinu, koju Moskva opisuje kao posebnu vojnu operaciju, pripadnici Rosgvardije. Riječ je o formaciji koja je izravno odgovorna Putinu, a osnovana je 2016. za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Uglavnom je korištena prethodno za slamanje antivladinih protesta.

Zapadni analitičari protumačili su raspoređivanje pripadnika Rosgvardije od početka rata kao znak pogrešnog uvjerenja Moskve da će brzo zauzeti velike gradove, uključujući prijestolnicu Kijev, gdje bi Rosgvardija imala ulogu održavanja reda i suzbijanja protesta.

Međutim, ruske su se snage morale povući iz Kijeva i drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva pa se sada najteže borbe vode u istočnom Donbasu.

RUSIJA DO SADA PRIZNALA SMRT 1.351 VOJNIKA

Putin je ranije objavio sheme za kompenzaciju porodicama poginulih i ranjenih vojnika. Rusija je posljednji puta 25. marta objavila službeni broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini.

Tada je Moskva kazala da je poginuo 1.351 ruski vojnik, dok ih je ranjeno 3.825. Ukrajina i zapadne vlade vjeruju da je sada brojka višestruko veća. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh