Svijet

Aleksandar Lukašenko uvodi smrtnu kaznu za sabotere na željeznicama

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se proširuje opseg kaznenih djela za koje se primjenjuje smrtna kazna na pokušaje terorizma, prenosi BBC.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Kada je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, Bjelorusija je bila ključni saveznik, pružajući svojevrsnu odskočnu dasku za munjevit napad na glavni grad Kijev.

Ali jedna stvar na koju nije računao je sabotaža željeznice. Od samog početka invazije, pojavila se tajna mreža željezničkih radnika, hakera i disidentskih snaga iz sektora sigurnosti koji su krenuli u akciju kako bi poremetili željezničke veze, izazivajući haos na ruskim linijama snabdijevanja.

Mnoge ruske trupe ostale su ‘nasukane’ i u potpunoj blokadi na linijama fronta bez hrane, goriva i municije.

Sada navodnim saboterima u Bjelorusiji prijeti smrtna kazna, dok će isti zakon važiti i za aktiviste koji su prije nekoliko godina organizirali proteste protiv Lukašenka, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh