Svijet

Recep Tayyip Erdogan poslao jasnu poruku Švedskoj i Finskoj: Ne računajte na našu saglasnost dok ne ispunite naše zahtjeve

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

Recep Tayyip Erdogan - Yahoo.com

U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke, također je ponovio svoje stajalište da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima.

I rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati ​​da Turska odobri njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka “terorista”.

Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), skupine koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prema službenoj turskoj novinskoj agenciji, i Finska i Švedska odbile su desetke zahtjeva za izručenjem kurdskih militanata koje Turska opisuje kao teroriste.

Bez podrške svih članica NATO-a, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu, iako je američki predsjednik Joe Biden jučer izjavio kako je uvjeren da se može postići konsenzus, prenosi Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh