Svijet

Moskva je jedan od najvažnijih i najmoćnijih ruskih brodova: Evo zbog čega

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice teško je oštećen u Crnom moru, što je ogroman udarac za vojsku koja se bori protiv ukrajinskog otpora 50 dana nakon početka invazije Vladimira Putina, piše CNN.

Ruski mornari evakuirali su krstaricu s navođenim projektilima, vodeći brod svoje crnomorske flote, nakon požara koji je detonirao streljivo na brodu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug izjavilo je pak da je Moskva počela tonuti nakon što je pogođena ukrajinskim protubrodskim projektilima Neptun.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da Moskva “i dalje pluta” i da se poduzimaju mjere za njegovo odvlačenje u luku. Ministarstvo je priopćilo da je posada evakuirana na druge brodove crnomorske flote u tom području.

Tiskovni tajnik Pentagona John Kirby rekao je da je “došlo do eksplozije” na Moskvi, ali je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne mogu reći je li brod pogođen projektilom.

Bez obzira na razlog požara, analitičari kažu da ovaj događaj snažno pogađa srce ruske mornarice, kao i nacionalni ponos.

Kakav je to moćan ruski ratni brod?
Moskva je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Moskva također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su sudjelovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u veljači, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema navodnom razgovoru krajem veljače, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski časnik je rekao: “Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani.”

Ukrajinski vojnik je odgovorio: “Ruski ratni brode, jebi se.”

Ako Moskva bude izgubljena, to bi bilo drugo veliko rusko pomorsko plovilo koje je doživjelo takvu sudbinu tijekom rata u Ukrajini. Krajem ožujka Ukrajina je priopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh