Svijet

Svjetska banka: Ukrajinu očekuje ekonomski pad od 45 posto

Ekonomska šteta zbog rata u Ukrajini će biti dvostruko veća u Evropi i Centralnoj Aziji u odnosu na posljedice pandemije COVID-19

Ukrajina će ove godine zabilježiti ekonomski pad od 45,1 posto zbog ruske invazije koja je zatvorila polovinu poslovanja u zemlji, ugušila uvoz i izvoz i oštetila ogromnu količinu kritične infrastrukture, navodi se u novom izvještaju Svjetske banke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, sankcije bez presedana koje su Moskvi uveli zapadni saveznici kao odgovor na rat guraju Rusiju u duboku recesiju, navodi Svjetska banka u izvještaju objavljenom u nedjelju pod nazivom “Rat u regionu”.

Ekonomska šteta zbog rata u Ukrajini će biti dvostruko veća u Evropi i Centralnoj Aziji u odnosu na posljedice pandemije COVID-19, navodi se u izvještaju banke čije je sjedište u Washingtonu.

“Razmjere humanitarne krize koju je pokrenuo rat su zapanjujuća. Ruska invazija zadaje ogroman udarac ukrajinskoj ekonomiji i nanijela je ogromnu štetu infrastrukturi”, izjavila je Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za regiju Evrope i Centralne Azije.

U izvještaju se navodi da je ekonomska aktivnost nemoguća u velikom dijelu Ukrajine jer je produktivna infrastruktura poput puteva, mostova, luka i željezničkih pruga uništena.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih izvoznika prehrambenih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz i suncokretovo ulje, ali to je sada pod znakom pitanja jer su sadnja i žetva u velikoj mjeri pogođene ratom, navodi se u izvještaju.

Rat je blokirao pristup Crnom moru, ključnoj ruti za izvoz čak 90 posto žitarica proizvedenih u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Svjetska banka predviđa da će humanitarna katastrofa biti najveći udarni talas koji proizašao iz rata i vjerovatno njegovo najtrajnije naslijeđe.

Više od četiri miliona ljudi napustilo je Ukrajinu, pri čemu je više od polovine otišlo u Poljsku, a ostali su otišli u zemlje poput Moldavije, Rumunije i Mađarske. Dodatnih 6,5 miliona je interno raseljeno. Očekuje se da će ti brojevi rasti kako rat odmiče.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh