Svijet

Svijet zgrožen zločinima u Ukrajini, Rusija negira

Nakon jučerašnjeg raketnog napada na postaju u Kramatorsku potvrđena je smrt više od 50 ljudi, među kojima su žene i djeca.

Rat u Ukrajini - Vijesti.ba

Istodobno, otkrivaju se nove masovne grobnice u gradovima oko Kijeva – u Buči, Irpinju, Borodjanki, a gradonačelnik Makariva rekao je da su pronašli zakopana tijela 132 civila. Rusija i dalje negira zločine i za sve optužuje Ukrajince. U Kijev je poslijepodne iznenada stigao britanski premijer Boris Johnson.

U raketnom napadu na željezničku postaju u Kramatorsku, u istočnoj regiji Doneck, su prema ukrajinskim dužnosnicima, ubijene najmanje 52 osobe.

– Čuo se veoma glasan zvuk, nešto je udarilo, granata ili raketa. Strašno, sve oko mene počelo je gorjeti, zavladala je panika, rekla je Nastja Jefrimenko, stanovnica Kramatorska.

Zapad osuđuje i ovaj napad, odgovornom smatra Rusiju, a ona krivnju prebacuje na Ukrajinu i optužuje.

– Prema potvrđenim podacima, kijevski nacionalistički režim priprema još jednu provokaciju kako bi optužio Rusiju za navodni pokolj civila u Irpinju. Želim vam skrenuti pozornost na to da su postrojbe ruskih oružanih snaga napustile to mjesto prije više od tjedan dana, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Američki vojni izvori tvrde da Rusi gomilaju snage na sjeveroistoku Ukrajine, da mobiliziraju desetke hiljada rezervista kako bi se borili u Donbasu. Ondje će, kažu, borbe biti krvave i veoma teške.

– Rat u Ukrajini sada ulazi u novu fazu s jačim fokusom Rusa na Donbas, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Britanska vojna obavještajna služba jutros je objavila da Rusija nastoji uspostaviti kopneni most između Krima i Donbasa pa zbog toga očekuju jačanje zračnih napada na jugu i istoku Ukrajine. Zasad ne napreduju, kažu, ukrajinske snage im remete plan.

Britanski premijer Johnson danas je bio u Kijevu, potporu Ukrajini došao je iskazati i austrijski kancelar. Predsjednik Zelenski govori o jačanju ruske ofenzive.

– Ruske snage grupiraju se na istoku i jugu. Golem broj vojnika, opreme, naoružanih ljudi koji se spremaju zauzeti još jedan dio našeg teritorija. To će biti teška bitka. Vjerujemo u ovu borbu i našu pobjedu. Spremni smo istodobno boriti se i tražiti diplomatska rješenja koja mogu zaustaviti ovaj rat, rekao je Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Nastavljeno je snažno granatiranje Harkiva, u blizini grada tisuće su ruskih vojnika, javljaju tamošnje vlasti.

U Odesi, na jugu Ukrajine, od večeras do ponedjeljka navečer na snazi je policijski sat. Crnomorska luka ponovno bi mogla biti meta ruskih napada.

– Ovih dana ne možemo govoriti ni o čemu, a da ne promišljamo o razini okrutnosti koju čovjek može dosegnuti.

Nakon 45 dana rata Kremlj je vođenje invazije povjerio generalu Aleksandru Dvornikovu. Zapovjednik ruske južne vojne oblasti veliko iskustvo stekao je u ratu u Siriji. BBC-jev zapadni izvor nadalje kaže da bi politički imperativi mogli imati prednost nad vojnim prioritetima.

Putinu je važno postići uspjeh do 9. maja, kad zemlja obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Na groblju u Vladikavkazu obitelji ispraćaju poginule, svoje žrtve rata u Ukrajini.

– Uvojačen je nakon što je završio školu. U vojsci mu se svidjelo, pa je nastavio služiti. Prošlo je pola godine, poginuo je kao heroj, rekao je Aleksandr Kusej, lokalni dužnosnik.

Kremlj je prije dva dana prvi put priznao da je izgubio velik broj vojnika, piše HRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh