Svijet

Rusija uvela sankcije za više od 350 državljana Australije i Novog Zelanda

U skorijoj budućnosti će biti objavljena crna lista na koju će biti uvršteni predstavnici vojske Australije, poduzetnici, stručnjaci i predstavnici medija

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je donesena odluka o sankcijama za više od 350 državljana Australije i Novog Zelanda, među kojima su i članovi vlada i parlamenata, javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva navedeno je da je Australija poslušno slijedila odluke Zapada i odlučila da uvede sankcije najvišim zvaničnicima Rusije i gotovo svim parlamentarcima.

Zabrana ulaska
Istaknuto je kako je, u znaku reciprociteta, od danas uvedena zabrana ulaska u Rusiju za 228 državljana Australije, među kojima su premijer Skot Morison (Scott Morrison), članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Australije, te zastupnici u Predstavničkom domu, senatu i regionalnoj zakonodavnoj skupštini.

– U skorijoj budućnosti će biti objavljena crna lista na koju će biti uvršteni predstavnici vojske Australije, poduzetnici, stručnjaci i predstavnici medija koji su doprinijeli formiranju negativnog stava prema Rusiji – navodi se.

Članovi vlade i parlamenta
U saopćenju je navedeno kako je u skladu s principom reciprociteta, jer je Novi Zeland uveo sankcije Rusiji, Rusija uvela zabranu ulaska u zemlju za 130 građana Novog Zelanda među kojima je premijerka Jacinda Ardern, generalna guvernerka Novog Zelanda Sintija Kiro (Cynthia) te članovi vlade i parlamenta.

Sankcije na snagu stupaju od danas. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh