Svijet

Zelenski: Sankcije Moskvi moraju biti srazmjerne težini ruskih ratnih zločina

Dodavši da je ovo “ključni trenutak”, posebno za lidere zapadnih zemalja, Zelenski je rekao da “nakon onoga što je svijet vidio u Buči, sankcije Rusiji moraju biti srazmjerne težini ratnih zločina okupatora”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da sankcije Rusiji moraju biti “srazmjerne težini njenih ratnih zločina” nakon izvještaja o masovnim ubistvima u gradu Buča, nedaleko od Kijeva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se građanima svoje zemlje u videu objavljenom na Telegramu Zelenski je rekao kako “pripremamo novi paket snažnih sankcija Rusiji za sve što je učinila našem narodu.”

Dodavši da je ovo “ključni trenutak”, posebno za lidere zapadnih zemalja, Zelenski je rekao da “nakon onoga što je svijet vidio u Buči, sankcije Rusiji moraju biti srazmjerne težini ratnih zločina okupatora”.

“Ako će nakon toga ruske banke i dalje moći funkcionisati kao i obično, ako će nakon toga zemlje Evropske unije plaćati ruske energente kao i obično, onda će se politička sudbina nekih lidera razvijati ne kao i obično”, poručio je Zelenski.

Opisujući ukrajinski glavni grad Kijev kao “prijestonicu borbe za slobodu cijelog evropskog kontinenta”, Zelenski je rekao da je “najteža situacija, kao i prethodnih dana, u Donbasu, u pravcu Harkova”.

“Svjesni smo da nas okupatori brojčano nadmašuju i da imaju više opreme. Ali mi nemamo drugog izbora – odlučuje se o sudbini naše zemlje i našeg naroda. Znamo za šta se borimo i činimo sve da pobijedimo”, rekao je on.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.480 civila, a 2.195 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,24 milion civila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh