Svijet

Šef britanske službe: Ruski vojnici odbijaju naređenja, oborili sopstveni avion

Šef britanske obavještajne službe GCHK rekao je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbili da izvrše naređenja, a između ostalog slučajno su oborili ruski avion.

Ukrajina - Ilustracija / AFP

Lider GCHK-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin u velikoj mjeri pogrešno procijenio sposobnosti nekada moćnih oružanih snaga Rusije, kao i da je potcijenio spremnost ukrajinskog naroda da pruži otpor, kao i rješenost Zapada da kazni Moskvu koordinisanim sankcijama, piše HINA.

„Putin je veoma pogrešno procijenio situaciju. Vjerujemo da se savjetnici plaše da mu kažu istinu“, rekao je Fleming u govoru na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

„Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju da izvrše naređenja, sabotiraju sopstvenu opremu, pa čak i slučajno obaraju sopstvene letjelice“, rekao je Fleming.

Reuters kaže da trenutno ne može da dobije nezavisnu potvrdu ove analize.

Kada je riječ o zapadnim sankcijama i tvrdnjama Rusije da će se okrenuti ka istoku i izgraditi partnerstvo sa Kinom, Fleming je ocijenio da postoje rizici od previše bliskog saveza i za jedne i za druge, a više za Kinu.

“Rusija razumije da će Kina dugoročno vojno i ekonomski postati jača. Neki od njihovih interesa su u sukobu, Rusija bi mogla da bude istisnuta iz jednačine”, rekao je Fleming.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh