Svijet

UKRAJINCI TVRDE: RUSI SELE NA ISTOK, POKUŠAVAJU NAS OPKOLITI

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da ruska vojska preraspoređuje neke od svojih snaga na istok zemlje, no da je riječ o pokušaju da se opkoli ukrajinska vojska.

Potresne fotografije s lica mjesta - STATE EMERGENCY SERVICE

U televizijskom intervjuu Oleksij Arestovič rekao je da je Kremlj premjestio dio svojih vojnika iz područja blizu Kijeva na istok u nastojanju da opkoli tamošnje ukrajinske snage.

Arestovič je rekao i da neke ruske trupe još nisu povučene iz sjevernog grada Černihiva.

Tokom jučerašnjih mirovnih pregovora u Turskoj Rusija je najavila da će “radikalno smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva”.

Međutim, danas je guverner Černihiva Vjačeslav Čaus rekao da su ruski udari na civilnu infrastrukturu nastavljeni preko noći unatoč ruskim zahtjevima. Čaus rekao je da ne vidi popuštanje ruskih napada.

Vjerujemo li u to (obećanje smanjenja vojnih aktivnosti)? Naravno da ne – napisao je Čaus preko aplikacije Telegram.
Pavlo Kirilenko rekao je na nacionalnoj televiziji da bi se situacija mogla pogoršati jer su ruske snage usredotočile svoje napore na napad na regiju Donjeck.

STANJE U GRADOVIMA I REGIJAMA

Zamjenik gradonačelnika Kijeva Mikola Povoroznik izjavio je za nacionalnu televiziju da sam glavni grad preko noći nije granatiran.

Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave, ali u samom gradu nije bilo granatiranja – rekao je.
Guverner regije Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini rekao je da su ruske snage pogodile industrijske objekte u regiji u tri napada tokom noći.

Guverner Serhij Hamalij nije iznio detalje o ciljevima ili šteti, ali je rekao da su požari “lokalizirani” i da se provjerava ima li žrtava.

Arestovič je rekao da su ulične borbe u Mariupolju teške i da su pola grada zauzele ruske snage.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv u južnoj Ukrajini, rekao je da su se borbe također nastavile oko okupiranog Hersona na Crnom moru i u regiji u cjelini.

Ne opuštamo se, radimo na jačanju svojih odbrambenih sposobnosti – rekao je Kim.
Agencija UN-a za izbjeglice UNHCR objavila je u srijedu da je broj ukrajinskih izbjeglica premašio četiri miliona. prneosi “Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh