Svijet

Lavrov: Rusija i Kina zajedno stvaraju pošteni svjetski poredak

RUSKI ministar vanjskih poslova je uoči sastanka sa svojim kineskim kolegom Wangom Lijem rekao da Moskva i Peking zajedno stvaraju put prema “poštenom svjetskom poretku”. Radi se o prvom posjetu Lavrova Kini otkad je Rusija pokrenula invaziju Ukrajine krajem veljače.

U videu koji je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo uoči sastanka Lavrov je rekao da svijet “prolazi kroz vrlo ozbiljnu fazu povijesti međunarodnih odnosa”.

Na kraju tog procesa, rekao je Lavrov, “mi ćemo, zajedno s vama (Kinom, op.a.) i našim simpatizerima, krenuti prema multipolarnom, poštenom i demokratskom svjetskom poretku”.

Kina odbila osuditi rusku invaziju na Ukrajinu

Za razliku od velikog broja država, Kina je odbila osuditi rusku invaziju na Ukrajinu. Američki dužnosnici optužili su Peking da “signalizira spremnost” pomaganja Rusiji, kako vojno tako i ekonomski. Američki predsjednik Joe Bide usporedio je rusku invaziju Ukrajine s kineskim nasilnim gušenjem studentskih prosvjeda na trgu Tiananmenu 1989. godine.

Kina i Rusija posljednjih godina postaju sve bliže. Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je prisutan na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara nekoliko tjedana prije početka invazije na Ukrajinu. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh