Svijet

Čime je otrovan Abramovič? Mogle bi biti u pitanju tri opasne hemikalije

Spomenuti simptomi mogu se povezati s trovanjem tri hemikalije: porfirinima, bicikličkim tvarima ili organofosfatima

Roman Abramovich - Goal

Ruski oligarh Roman Abramovič najvjerojvatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, rekao je stručnjak za britanski The Telegraph nakon što je objavljena intrigantna vijest prema kojoj su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača osjetili simptome trovanja u Kijevu, gdje su početkom mjeseca bili na neformalnim pregovorima s ruskom delegacijom o zaustavljanju ukrajinskog rata.

Abramovič je navodno tokom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu, no svega nekoliko sati kasnije, počeo se žaliti na bolove u očima i upaljenu kožu koja mu se na licu gulila, a nakratko je i u potpunosti oslijepio.

Spomenuti simptomi mogu se povezati s trovanjem tri hemikalije: porfirinima, bicikličkim tvarima ili organofosfatima.

Međutim, jedan anonimni američki zvajičnik rekao je Reutersu kako pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posljedica trovanja, već da su na to uticali “faktori okoline”. O kojim bi se tačno radilo, ostaje nepoznato, ali novinari Wall Street Journala i istraživačkog portala Bellingcat, koji su gotovo istovremeno objavili priču, ukazuju da su oni ipak dali uzorke na analizu ekspertima koji su zaključili da je nedvosmisleno riječ o trovanju, samo nije jasno konkretno čime, javlja Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh