Svijet

Kina: SAD bi trebale ozbiljno shvatiti brige Pekinga zbog sankcija Rusiji

Kina je saopćila da bi SAD trebale ozbiljno shvatiti brige Pekinga zbog oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Zastave SAD i Kine - Nationalinterest.org

Kina, koja ima, kako ga naziva, “noegraničeno” partnerstvo s Moskvom, snažno se usprotvila sankcijama protiv Rusije, tvrdeći da će one samo pogoršati globalnu ekonomsku situaciju i neće dovesti do okončanja sukoba, prenose Vijesti.

Portparol ministarstva Wang Wenbin izjavio je na redovnom dnevnom brifingu za novinare u ponedjeljak kako Kina i ostale zemlje vjeruju da “narodi svih zemalja nemaju obavezu da plaćaju za geopolitičke sukobe i igre velikih sila”.

– Problem sada nije oko toga ko želi pomoći Rusiju zaobilazeći sankcije, nego o normalnim ekonomskim i trgovinskim odnosima između zemalja, među kojima su Rusija i Kina, koji su nepotrebno oštećeni – izjavio je Wang.

– Tražimo od SAD da ozbiljno shvate kineske brige kada je riječ o bavljenju ukrajinskim pitanjem i odnosima s Rusijom, i da ne naškode kineskim legitimnim pravima i interesima na bilo koji način – kazao je Wang, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh