Svijet

NEMA NI ZA TRAKTORA / Nestalo dijelova: Glavni ruski proizvođač tenkova obustavio proizvodnju!

Prema ukrajinskim državnim medijima i ukrajinskim oružanim snagama, najveći ruski proizvođač tenkova, Uralvagonzavod, zaustavio je proizvodnju zbog nestašice ponude.

ruski proizvođač tenkova - Screenshot

Sankcije uvedene Rusiji da bi osakatile njihovu ekonomiju možda počinju da štete njenim vojnim sposobnostima.

Čini se da je glavni proizvođač oklopnih vozila u zemlji ostao bez dijelova za izradu i popravku tenkova, navodi se na Facebook objavi Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Pozivajući se na “dostupne informacije”, navodi se da je državna kompanija Uralvagonzavod, koja proizvodi tenkove poput T-72B3, morala privremeno obustaviti proizvodnju u Nižnjem Tagilu.

Osim Uralvagonzavoda, Čeljabinska traktorska tvornica također je ostala bez dijelova stranog porijekla.

“Navedene kompanije specijalizovane su za proizvodnju i popravku tenkova, kao i druge oklopne opreme potrebne oružanim snagama Ruske Federacije”, napisao je Generalštab na Facebooku.

Zapadni saveznici, uključujući Sjedinjene Države i Evropsku uniju, naredili su potpuni prekid izvoza određenih komponenti poput mikročipova u Rusiju u sklopu paketa eskalacije sankcija.

Takozvana roba dvostruke namjene je zabranjena, jer se može koristiti i za vojnu i za civilnu primjenu.

“Naš cilj je da smanjimo kapacitet Kremlja da vodi rat protiv svog susjeda”, objasnila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ranije ovog mjeseca, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh