Svijet

Guterres: Rat Rusije protiv Ukrajine se ne može dobiti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres istakao je da se rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine prije mjesec dana “ne može dobiti”.

Antonio Guterres - Screenshot

“Prije ili kasnije, biće potrebno preći s bojnog polja za pregovarački stol. To je neizbježno. Pitanje je samo koliko još života mora biti izgubljeno i koliko bombi mora pasti”, rekao je Guterres u obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

Istakao je da su od početka rata, 24. februara, zabilježeni strašne patnje i razaranja, dodajući da se civili “terorišu sistematskim bombardovanjem”.

“Čak i ako padne Mariupolj, Ukrajina ne može biti osvojena grad po grad, ulicu po ulicu, kuću po kuću. Ovaj rat se ne može dobiti”, rekao je Guterres.

Naglasio je da je nastavak rata moralno neprihvatljiv, politički neodrživ i u vojnom smislu “glupost”.

“Vrijeme je da se zaustavi rat i da se pruži šansa miru. Ovaj užasni i glupi rat se mora okončati”, kazao je čelnik UN-a.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 925 civila je ubijeno, a oko 1.500 je ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od 3,5 miliona ljudi je izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh