Svijet

Zelenski: Kijev je uvijek insistirao na pregovorima, nudio dijalog i rješenja za mir

Vrijeme je da se upoznamo. Vrijeme je za razgovor. Vrijeme je da se obnovi teritorijalni integritet i pravda za Ukrajinu. U suprotnom će gubici Rusije biti toliki da nekoliko generacija neće biti dovoljno za oporavak, rekao je predsjednik Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kasno u petak zatražio je od Rusije da vodi “smislene” pregovore kako bi se osigurala mir i sigurnost u njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pregovori o miru, o sigurnosti za nas, za Ukrajinu – smisleni, pošteni i bez odlaganja – jedina su šansa za Rusiju da smanji štetu od vlastitih grešaka”, rekao je Zelenski u video poruci.

Također je rekao da je Kijev “uvijek insistirao na pregovorima, nudio dijalog i rješenja za mir, ne samo tokom dana invazije”.

“Vrijeme je da se upoznamo. Vrijeme je za razgovor. Vrijeme je da se obnovi teritorijalni integritet i pravda za Ukrajinu. U suprotnom će gubici Rusije biti toliki da nekoliko generacija neće biti dovoljno za oporavak”, poručio je Zelenski.

Naveo je da su ukrajinske snage zaustavile ruske trupe u Kijevskoj oblasti, Sumskoj oblasti, Černigovskoj oblasti, na jugu zemlje.

“Inicijalni plan ruske vojske da zauzme našu državu je propao. I izgleda da ne znaju šta nam drugo mogu učiniti. Čini se da njihovi vojni komandanti nisu u stanju da ponude svom političkom rukovodstvu ništa osim okrutne i pogrešne taktike da nas iscrpe, da iscrpe Ukrajinu. Ništa osim stalnih udara na civilno stanovništvo, mirne gradove, ljude, djecu…”, rekao je Zelenski.

Smatra da ova taktika njihove vojske samo pogoršava situaciju za rusku državu.

“Vodi do novih i novih destruktivnih sankcija”, dodao je Zelenski.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do finansijskih ograničenja Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Najmanje 816 civila je ubijeno, a 1.333 ranjeno u Ukrajini od početka rata, podaci su UN-a. Više od 3,27 miliona ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh