Svijet

Glasnogovornik kineskog ministra: Ukrajini treba hrana, ne oružje

Danas tokom ranog prijepodneva Biden i Xi razgovarat će telefonski, a par sati uoči tog razgovora, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je kako Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.

Fan Xianrong - ua.china-embassy.org

“Kina se uvijek zalaže za poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, poštivanje ciljeva i načela Povelje UN-a, pridavanje važnosti legitimnim sigurnosnim brigama svih zemalja, podržavanje svih napora koji doprinose mirnom rješavanju krize i promicanju mirovnih pregovora te ublažavanju situacije”, rekao je Zhao dodajući: “Pozicija Kine je iznad svih, poštena, objektivna i neupitna.”

“U SAD-u šire dezinformacije o Kini”

Zhao je danas ponovio kako neki ljudi u SAD-u šire dezinformacije da bi blatili i izvršili pritisak na Kinu, što je krajnje neodgovorno i neće pomoći u rješavanju problema. Kina se tome čvrsto protivi i nikada neće prihvatiti to, dodaje.

“SAD bi trebao ozbiljno razmisliti o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi, preuzeti svoju odgovornost i poduzeti konkretne radnje kako bi olakšao situaciju i riješio problem, umjesto da dolijeva ulje na vatru i prebacuje sukob na druge”, rekao je.

Zhao je rekao da Ukrajina treba hranu, a ne oružje, a slanje vojne pomoći SAD-a zemlji neće donijeti mir.

CNN piše kako bi razgovor Bidena i Xija mogao biti potencijalna prekretnica za veze između Sjedinjenih Država i Kine. Dužnosnici Bijele kuće sa sve većom zabrinutošću promatraju nadolazeće partnerstvo između Xija i Putina, a odgovor Kine na rusku invaziju na Ukrajinu pokazao se zabrinjavajućim zapadnim promatračima.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da očekuju da bi poziv mogao postati intenzivan. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh