Svijet

Vijeće Evrope izbacilo Rusiju iz članstva, u Strasbourgu skinuta ruska zastava

Vijeće Evrope u srijedu je izbacilo Rusiju iz svog članstva, zbog ruske invazije i rata u Ukrajini.

Vijeće Evrope izbacilo Rusiju iz članstva, u Strasbourgu skinuta ruska zastava - Fena

Komitet ministara 47-člane organizacije navodi u saopćenju da “Ruska Federacija prestaje biti članica Vijeća Evrope od danas”.

U krajnje simboličnom potezu nakon objave te odluke, osoblje Vijeća Evrope izašlo je iz zgrade njihovog sjedišta u Strasbourgu i skinulo je rusku zastavu.

Uprkos pompi, to je bio neceremonijalni kraj 26 godina ruskog članstva u organizaciji.

Mnogi, međutim, tvrde da je Rusija to potpuno zaslužila.

– Ruske akcije same su dovele do ovakvog ishoda. Iskreno se nadamo da će se Rusija jednog dana vratiti idealima mira i demokratije i da će povratiti svoje članstvo – izjavila je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

U ovoj je sedmici Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je inicirala proces izbacivanja i jednoglasno je podržala rusko isključenje, piše Fena.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da bi njegova zemlja napustila organizaciju bez obzira na sve. U intervjuu za ruskog emitera programa RBK on je optužio zemlje članice NATO i EU da “zloupotrebljavaju svoju većinu u vijeću, transformirajući ga u sredstvo antiruske politike”.

Ukrajina je također članica Vijeća Evrope, prenosi AP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov insistrao je danas da bi njegova zemlja napustila organizaciju bez obzira na sve. U intervjuu za ruskog emitera programa RBK on je optužio zemlje članice NATO i EU da “zloupotrebljavaju svoju većinu u vijeću, transformirajući ga u sredstvo antiruske politike”.

Ukrajina je također članica Vijeća Evrope, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh