Svijet

SAD, EU i G7 ukidaju Rusiji trgovinski status “najpovlaštenije nacije”

Bajdenov potez dolazi u trenutku kada u Vašongtonu jača dvostranački pritisak da se ukine ono što je formalno poznato kao “trajni normalni trgovinski odnosi” sa Rusijom.

Joe Biden - AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) u petak će objaviti da će, zajedno sa Evropskom unijom i zemljama Grupe sedam (G7), Sjedinjene Države krenuti u ukidanje trgovinskog statusa „najpovlaštenije nacije“ Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, javlja CNN, a prema izvoru koji je upoznat sa materijom i koji se oglasio pod uvjetom anonimnosti.

Oduzimanje statusa najpovlaštenije nacije Rusiji omogućilo bi SAD i saveznicima da uvedu carine na ruski uvoz, povećavajući izolaciju ruske ekonomije kao reakciju za invaziju na Ukrajinu.

Bajdenov potez dolazi u trenutku kada u Vašongtonu jača dvostranački pritisak da se ukine ono što je formalno poznato kao “trajni normalni trgovinski odnosi” sa Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pritiskao je SAD i saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije u obraćanju Kongresu tokom prošlog vikenda. Ova odluka je došla samo nekoliko dana nakon što je Bajden zabranio uvoz ruske nafte i gasa.

Bijela kuća je saopćila da će se Bajden u petak obratiti naciji kako bi najavio “nove aktivnosti kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine”.

Kanada je bila prva država koja je prošle sedmice ukinula status najpovlaštenije nacije Rusiji, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh