Svijet

Prva dama Ukrajine: Rusi nas potcijenili, umjesto cvijeća dobili koktele

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska objavila je otvoreno pismo na svojoj Facebook stranici u kojoj se osvrće na ono što se dogodilo Ukrajini u protekle dvije sedmice od ruske invazije.

Olena Zelenska - AFP

„Uprkos uvjeravanjima propagandnih medija koje podržava Kremlj, a koji ovo nazivaju ’specijalnom operacijom‘ — to je, u stvari, masovno ubistvo ukrajinskih civila“, rekla je Zelenska.

U dugom pismu dodala je: „Možda su najstrašnije i najrazornije u ovoj invaziji žrtve djece. Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Oktirka dok je njen djeda pokušavao da je zaštiti. Ili Polina iz Kijeva, koja je poginula u granatiranju sa roditeljima. Četrnaestogodišnji Arsenije je pogođen u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije mogla da stigne na vrijeme zbog jakih pucnjava“.

„Prvo novorođenče u ratu vidjelo je betonski plafon podruma, njihov prvi udah bio je oštar vazduh podzemlja, a dočekala ih je zajednica zarobljena i terorizovana. U ovom trenutku ima nekoliko desetina djece koja nikada nisu spoznala mir u svojim životima“, napisala je ona.

Ukrajinska prva dama je također govorila o izazovima dobijanja neophodne medicinske njege, kao i o rastućoj plimi izbjeglica.

Ona je rekla da je ruski predsjednik Vladimir Putin potcijenio otpor Ukrajinaca.

„Dok su se propagandisti Kremlja hvalili da će ih Ukrajinci dočekati sa cvijećem kao spasioce, dočekani su sa molotovljevim koktelima“, napisala je ona.

Zelenska je također zahvalila ljudima iz cijelog sveta što podržavaju njenu zemlju.

I ona je ponovila zahtjeve svog muža za zonu zabrane letova iznad Ukrajine. “Zatvorite nebo i sami ćemo upravljati ratom na terenu“, rekla je ona.

Zaključila je: „Svedočim i govorim svijetu: rat u Ukrajini nije rat ‘negdje tamo’. Ovo je rat u Evropi, blizu granica EU. Ukrajina zaustavlja silu koja sutra može da uđe u vaše gradove pod izgovorom spašavanja civila“.

„Ako ne zaustavimo Putina, koji prijeti da započne nuklearni rat, neće biti bezbjednog mjesta na svijetu ni za koga od nas“, nastavila je ona. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh