Svijet

Britanija postupno ukida uvoz ruske nafte

Velika Britanija će pak postupno ukinuti uvoz nafte i naftnih derivata od Rusije do kraja 2022., kazao je britanski ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng, apeliravši na kompanije da iskoriste prijelazno razdoblje kako bi se nesmetano provela tranzicija.

“Ova tranzicija će tržištu, poduzećima i lancima opskrbe dati više nego dovoljno vremena za zamjenu ruskog uvoza, na koji otpada 8 posto potražnje u Ujedinjenom Kraljevstvu”, napisao je Kwarteng na Twitteru.

U ponedjeljak je premijer Boris Johnson rekao da će njegova vlada izraditi novu strategiju opskrbe energijom jer su ruska invazija na Ukrajinu i rast cijena energenata ubrzali potrebu za novim izvorima energije i većom samodostatnošću.

Europska komisija je u utorak objavila plan smanjenja ovisnosti EU o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine, dok predviđa neovisnost o ruskim energentima “znatno prije 2030.”

Kwarteng je kazao i da se razmatraju opcije za okončanje britanskog uvoza ruskog plina koji trenutno pokriva 4 posto britanskih potreba za plinom. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh