Svijet

Apel grada Lavova: Treba nahraniti i smjestiti 200.000 raseljenih Ukrajinaca

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je u utorak da se grad, koji se nalazi u zapadnoj Ukrajini, bori da obezbijedi hranu i smještaj za oko 200.000 raseljenih Ukrajinaca koji su tamo pobjegli iz ratom razorenih dijelova zemlje, javlja CNN.

Izbjeglice - Fena

– Oko 200.000 Ukrajinaca je već stiglo u Lavov. Žene, djeca, starci, pobjegli su granatiranja i bombardovanja. Bli su prisiljeni napustiti svoje domove.

Smještamo ih sve i obezbjeđujemo hranu i sve što je potrebno. Ali vozovi idu, a brojke rastu – rekao je gradonačelnik Sadovji u video izjavi.

Pozvao je međunarodne organizacije da pruže pomoć “ovdje u Lavovu, u Ukrajini”.

– Potrebni su nam mobilni centri za privremeni boravak sa opremljenim kupatilima i objektima za ishranu. Medicinska i psihološka podrška, lijekovi, panciri, šljemovi. Mobilne bolnice za djecu i odrasle – rekao je on.

U izjavi koju je dao u ponedjeljak, Sadovji je rekao da će grad uskoro popuniti svoje kapacitete.

Oko 440 kulturnih i obrazovnih objekata u Lavovu koristi se za smještaj raseljenih osoba, uz 85 vjerskih objekata, saopćeno je iz ureda gradonačelnika, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh