Svijet

Ruski zarobljenik: Rekli su nam da se borimo protiv nacista

Zarobljeni ruski zapovjednik molio je za “milost” za Putinove snage koje su napale Ukrajinu, rekavši da su na prevaru uvučeni u invaziju i da im je rečeno da su “vladu srušili nacisti i da je potrebno oslobađanje”.

Astahov Dmitrij Mihajlovič - Screenshot

Čovjek koji je rekao da je potpukovnik u specijalnoj jedinici za brzo djelovanje ruske nacionalne garde rekao je pred novinarima da je njegovim zemljacima “ispran mozak” kako bi podržali rat, ali nakon što je osobno vidio situaciju u Ukrajini, sada osjeća “sramotu” zbog sudjelovanja u “genocidu” i kaže da se Ukrajinci imaju “pravo” odupirati, prenosi Daily Mail.

Astahov Dmitrij Mihajlovič rekao je da su se njegove sumnje obistinile kada je vidio dvojicu svojih omiljenih boksača – Oleksandra Usika i Vasilija Lomačenka – kako se pristaju boriti za otpor.

A u oštroj poruci ruskim trupama koje se još bore rekao je: “Preklinjem vas, prestanite prije nego što bude prekasno… Rusija ovdje ne može pobijediti. Ovo je genocid.”

“Kad bi netko došao na moj teritorij, učinio bih isto kao i ovi ljudi i bio bih u pravu. Dečki, budite hrabri. U napetoj ste situaciji, idete protiv vlastitog zapovjednika”, dodao je.

I drugi zarobljenici s kojima su razgovarale ukrajinske snage su navodno rekli da je naredba za napad stigla u kratkom roku te da im je rečeno da je ukrajinska vlada smijenjena i da idu u “oslobođenje”. Umjesto toga, ušli su u krvoproliće.

Niti jedan od njihovih izvještaja ne može se provjeriti, a sve izjave su vjerojatno dane pod određenim stupnjem prisile, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh