Svijet

IAEA: Nema promjena u nivou radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Saopštenje IAEA uslijedilo je ubrzo nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru objavio da je izbio požar u elektrani tokom napada ruske vojske

Požar u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi, nije ugrozio osnovnu opremu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na lokalne izvore.

IAEA je saopštila da nije otkrivena “nikakva promjena” u nivou radioaktivnosti u elektrani Zaporožje, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar.

Saopštenje IAEA uslijedilo je ubrzo nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru objavio da je izbio požar u elektrani tokom napada ruske vojske.

“Ruska vojska sa svih strana puca na nuklearku u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Požar je već izbio, a ako eksplodira biće 10 puta veća od Černobila”, rekao je Kuleba.

Ukrajina je u četvrtak izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da su ruski tenkovi i pješadija blizu grada Enerhodara, nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Zaporožje.

Elektrana Zaporožje izgrađena je 1985. u doba Sovjetskog Saveza i ima šest reaktora te osigurava velik dio električne energije u zemlji.

U međuvremenu, Ukrajina je saopštila da su vatrogasci uspjeli ugasiti požar u nuklearnoj elektrani, kao i da je Rusija preuzela kontrolu nad područjem nuklearne centrale.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh