Svijet

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju: Ovo je ozbiljna situacija, ali nije oštećena esencijalna oprema

Generalni direktor IAEA Rafael Gros rekao je da je „duboko zabrinut“ zbog ove situacije

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) saopćila je i da njen centar za incidente radi punim kapacitetom nakon što je došlo do „ozbiljne situacije“ u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini nakon ruskog granatiranja.

Generalni direktor IAEA Rafael Gros rekao je da je „duboko zabrinut“ zbog ove situacije i da je razgovarao sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom kako bi ostao u bliskom kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim institucijama, prenosi „Gardijan“.

– Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju – objavio je Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti,piše Avaz

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je da su im Ukrajinci prenijeli da požar u elektrani Zaporožje „nije uticao na esencijalnu opremu“ i da osoblje elektrane poduzima sve mjere kako bi se ublažila šteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh