Svijet

Brigadir Fako razgovarao sa komandantom operacija EU – Althea generalom Houdetom

Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u sa sjedištem u Briselu brigadir Edin Fako sastao se 2. marta 2022. godine u Monsu, Kraljevina Belgija, sa komandantom operacija Evropske unije – operacije „Althea“ generalpukovnikom Brice Houdetom (Bris Ude), koji je ujedno i zamjenik načelnika Vrhovne komande savezničkih snaga Evrope (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE)

Dok je evropska sigurnost u cjelini ugrožena ratom u Ukrajini, generalpukovnik Houdet je istakao važnost mira i stabilnosti u ovom regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Rekavši to, on je istakao da je kao operativni rukovodilac operacije EU „Althea“ u BiH veoma odlučan da angažira kapacitete EUFOR-a da spriječi bilo kakve pokušaje mogućih akcija koje bi dovele do nestabilnosti u BiH.

U ime ministra odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, brigadir Fako je iskoristio priliku da se zahvali komandantu operacija „Althea“ generalpukovniku Houdetu na podršci u donaciji od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Pored toga, brigadir Fako je u ime ministra odbrane BiH uputio poziv generalpukovniku Houdetu da posjeti odbrambene institucije u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh