Svijet

Blinken najavio novi set sankcija za Rusiju

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu rundu sankcija Rusiji, koje će se odnositi na 22 ruska “subjekta povezana s odbranom”, dok Rusija nastavlja sa invazijom na Ukrajinu.

Antony Blinken - Twitter

Subjekti koji će biti sankcionirani uključuju “kompanije koje proizvode borbene avione, borbena pješadijska vozila, projektile, bespilotne letjelice, sisteme za elektroničko ratovanje”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Naglasio je i kako “sistemi koji se sada koriste za napad na ukrajinski narod, zloupotrebljavaju ljudska prava, krše međunarodno humanitarno pravo”. prneosi “N1“.

Blinken je također najavio kontrolu izvoza za Bjelorusiju “kako bi se Lukašenkov režim smatrao odgovornim zbog toga što je saučesnik u ratu po izboru predsjednika Putina”.

“Ugušit ćemo sposobnost Bjelorusije da uvozi ključne tehnologije”, upozorio je Blinken i dodao da ako se Lukašenkova podrška ratu nastavi “posljedice za njegov režim će eskalirati”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh