Svijet

Potresne scene: Suze na licima djece i odraslih na ulazu u Poljsku

Poljska vlada kaže da je već više od 121, 000 ukrajinskih izbjeglica prešlo preko poljske granice, većina preko glavnog graničnog prijelaza Medyka.

Ukrajina - Twitter

Srceparajući video snimci agencije Reuters prikazuju strah i uznemirenost na licima izbjeglica koje pristižu u Poljsku, ali i i suze i plač ne samo djece, nego i njihove pratnje, prenosi N1.

Ukrajinci koji u velikom broju napuštaju zemlju nakon početka ruske invazije u četvrtak, primorani su da čekaju više od 60 sati u dugim redovima da pređu u susjednu Poljsku.

Ulazak je dozvoljen svakome iz Ukrajine, čak i onima koji nemaju važeće pasoše, rekli su poljski zvaničnici.

Ukrajinske izbjeglice, uglavnom žene s djecom, satima čekaju da dobiju poljski granični pečat ili dokument za prolaz, vlada nedostatak hrane u prolazu između Ukrajine i Poljske i velika hladnoća u regionu. Uslijed haosa na granici, volonteri dijele vodu, hranu, i toplu odjeću.

Podsjetimo, četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu, a UN upozorava da bi pet miliona ljudi moglo napustiti svoje domove.

Samo u Poljskoj će se naći od jedan do tri miliona ukrajinskih izbjeglica, a preostala dva miliona će izbjeći u okolne zemlje, procjene su Afshana Khana, regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju.

Sva djeca u Ukrajini – najmanje 7,5 miliona mlađih od 18 godina – su u ozbiljnoj opasnosti od fizičkih ozljeda, teškog emocionalnog stresa i raseljavanja, nakon eskalacije neprijateljstava preko noći, saopštila je također humanitarna organizacija ‘Save the Children’.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh