Svijet

Stručnjaci izradili psihoprofil Putina: ‘Jako inteligentan, ali primijetili su nešto čudno u ponašanju”

Prije nekoliko dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, New York Times uradio je psihološki profil Vladimira Putina, ali sigurno niko se nije nadao da bi do invazije na Ukrajinu zaista moglo i doći.

Vladimir Putin - Kurir.rs

Stol dug 20 stopa kojim se Putin ovaj mjesec koristio kako bi se društveno distancirao od europskih čelnika koji dolaze na pregovore o krizi simbolizira, za neke dugogodišnje promatrače, njegovu odvojenost od ostatka svijeta. Gotovo dvije godine, Putin se smjestio u čahuru bez virusa za razliku od bilo kojeg zapadnog čelnika, s državnom televizijom koja ga prikazuje kako većinu ključnih sastanaka održava putem telekonferencije sam u prostoriji, a čak i svoje ministre drži podalje od sebe.

“Postoji dojam iritacije, nezainteresiranosti, nespremnosti da se udubi u bilo šta novo”, rekla je Ekaterina Schulmann, politolog i bivša članica Putinova vijeća za ljudska prava, o nedavnim javnim istupima predsjednika. “Javnosti se pokazuje da je u praktičnoj izolaciji, sa sve manjim prekidima, od proljeća 2020.

I dok se on predstavlja kao ruski jamac stabilnosti, mogao bi se suočiti s oštrim ekonomskim preprekama zbog zapadnih sankcija i društvenih potresa ako bude žrtava na bojnom polju i među civilima. Milioni Rusa imaju rodbinu u Ukrajini.

Prema analizi AFP-a, primijećene su promjene u ponašanju Vladimira Putina.

U neopreznim komentarima koje je prenio Press Association, britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je Putin “potpuno prolupao” i da je on čovjek koji “bez prijatelja, bez saveznika”.

Kada je Putin 2014. oteo Krim od Ukrajine, izazivajući šok zapadnih čelnika, američki mediji citirali su bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je rekla američkom predsjedniku Baracku Obami da Putin živi u “drugom svijetu”.

Francuski pisac Michel Eltchaninoff, autor knjige “U glavi Vladimira Putina”, rekao je da je, iako je Putin ranije iznosio takve ideje, došlo do zabrinjavajućih promjena u njegovu stilu i nastupu.

“Ova pomalo sadistička, ponižavajuća inscenacija imala je nevjerojatan učinak”, a Putin je odlučan “pokazati da odlučuje sam” u igrokazu koji se činio gotovo kao prikaz moći “iz Staljinova doba”.

“Kod Putina postoji neka vrsta gubitka veze sa stvarnošću za račun njegove ideologije koja se može opisati kao paranoična”, rekao je za AFP. “Uvijek smo govorili da je bio pragmatičan vođa, dobar taktičar. Hoće li žrtvovati svoj pragmatizam u ime svoje ideologije? Moguće je. U svakom slučaju, čini se da je spreman za rat”, rekao je.

Ugledna ruska analitičarka Tatjana Stanova, osnivačica političkog savjetodavnog centra R.Politik Center i nerezidentna znanstvenica u moskovskom Carnegie centru, predvidjela je mračna vremena koja slijede nakon govora.

“Danas je Vladimir Putin prešao na tamnu stranu povijesti”, napisala je na svom računu na Telegramu. “Ovo je početak kraja njegova režima koji se sada može osloniti samo na bajunete.” prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh