Svijet

Gutereš: Ovaj rat nema smisla, može uzrokovati velike patnje u Evropi

Ono što je jasno je da će biti posljedica, poručio je on

Antonio Guteres - Hayat

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš, u vezi s operacijom koju je jutros pokrenula Rusija u Ukrajini, poručio je kako ovaj rat nema smisla, te da predstavlja kršenje načela Povelje UN-a, javlja Anadolija.

Gutereš je odgovarao na pitanja novinara nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Poručio je kako je teško prognozirati hoće li ruska odluka o operaciji dovesti do općeg rata, ali je rekao da će mnogi ljudi umrijeti, biti raseljeni i izgubiti nadu u budućnost.

– Ono što je jasno je da će biti posljedica. I ono što mi je jasno je da ovaj rat nema smisla. To krši načela Povelje UN-a. Ako se ne zaustavi, mogao bi uzrokovati velike patnje u Evropi – poručio je Gutereš.

Gutereš je pozvao na prekid rata, ali je podsjetio da je Vijeće sigurnosti statutom ovlašteno da se bavi ovom situacijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh