Svijet

Kineski ratni brod uperio laser u australski avion. Morrison: To je čin zastrašivanja

KINESKI ratni brod navodno je uperio svoj laser u avion australskih zračnih snaga, za što su australske vlasti u subotu kazale da se radi o “ozbiljnom sigurnosnom incidentu”.

“Ovakav postupak je mogao ugroziti ljudske živote”, stoji u priopćenju australskih obrambenih snaga, dodajući da oštro osuđuju “ovo neprofesionalno vojno ponašanje”, piše CNN.

“Ne mogu to vidjeti nikako drugačije nego kao pokušaj zastrašivanja”
Australski premijer Scott Morrison osudio je danas ovaj incident.

“Ne mogu to vidjeti nikako drugačije nego kao pokušaj zastrašivanja; ničim izazvan i neopravdan. Australija nikada neće prihvatiti takvo ponašanje”, kazao je premijer.

Australski ministar obrane Peter Dutton rekao je danas kako “misli da se kineska vlada nada da nitko neće govoriti o ovim agresivnim djelima zlostavljanja”, navodi DW.

Naime, piloti u koje je u prošlosti bio uperen znali su prijaviti dezorijentirajuće bljeskove, bolove, grčeve i probleme s vidom, čak i njegov privremen gubitak.

Bez komentara kineskih vlasti
Do incidenta je došlo u utorak, kada je australski zrakoplov P-8A letio iznad Arafurskog mora, područja između australskog Sjevernog teritorija i otoka Nove Gvineje. Brod Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) koji je uperio laser u australski avion jedan je od dva ratna broda PLAN-a koji su u to vrijeme plovili istočno preko Arafurskog mora.

Australska vojska je objavila fotografije dva kineska broda; razarača s navođenim projektilima Hefei i transportnog broda Jinggang Shan, ali nije navela koji je od njih uperio laser u njihov zrakoplov. Kina za sada nije komentirala australske optužbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh