Svijet

Britanska ministrica: Moramo biti spremni na najgori scenarij, ruska invazija bi se mogla desiti već sljedeće sedmice

Istakla je da moraju biti jaki jer je to jedino što Rusija razumije, te je sugerisala da bi na svjetskom nivou, ruska invazija na Ukrajinu bez posljedica poslala signal drugim agresorma širom svijeta

Svijet se treba pripremiti za “najgori scenario” ruske invazije na Ukrajinu, a to bi se moglo dogoditi već sljedeće sedmice, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Elizabet Trus (Elizabeth Truss) na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Stvarnost je da Rusija želi vratiti sat unazad, u 1990-e i ranije – izjavila je Trus.

Moskva odbija da se upusti u pregovore
Navodeći da su se dezinformacije o sukobu udvostručile tokom prošle sedmice, rekla je da su se dogodile “operacije pod lažnom zastavom” u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

– Bojim se da je Rusija pokazala da ne misli ozbiljno u diplomatiji – istakla je, optuživši Moskvu kako odbija da se upusti u pregovore.

Istakla je da moraju biti jaki jer je to jedino što Rusija razumije, te je sugerisala da bi na svjetskom nivou, ruska invazija na Ukrajinu bez posljedica poslala signal drugim agresorma širom svijeta.

Zapad ne smije “prodati” Ukrajinu
– Ovo nije samo pitanje za Evropu. Zato naši partneri, bilo da se radi o Australiji ili Japanu, širom svijeta, svi podržavaju Ukrajinu i naše korake – naglasila je Trus.

Između ostalog Truss je rekla i da svaka buduća kontrola naoružanja mora uključivati ​​Kinu, jer ne može samo jedan dio svijeta biti ograničen, a ostatak ne. Naglasila je da je Velika Britanija spremna stati “rame uz rame” s Ukrajinom u slučaju invazije, kao i da Zapad ne smije “prodati” Ukrajinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh