Svijet

Ukrajinska kriza centralna tema sigurnosne konferencije u Minhenu

Svjetski čelnici okupit će se ovog vikenda u njemačkom Minhenu na godišnjoj konferenciji posvećenoj sigurnosti, a centralna tema tog globalnog događaja bit će rusko-ukrajinska kriza.

Vladimir Zelenski - Tanjug

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zhelensky, potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg među brojnim su uzvanicima koji će prisustvovati trodnevnom događaju nazvanom “Davos za sigurnost”, koji počinje u danas u Minhenu.

Predstavnika Ruske Federacije neće biti na skupu, piše Reuters, takva najava prva je nakon mnogo godina održavanja konferencije što jasno pokazuje koliko su se odnosi Istoka i Zapada pogoršali. Čak i na vrhu ukrajinske revolucije prije ruske aneksije Krima konferenciji je prisustvovao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Nakon što su ukrajinske snage i promoskovski pobunjenici razmijenili vatru u Ukrajini, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden spomenuo je u četvrtak da u ovom trenutku postoje naznake da Rusija planira invaziju na Ukrajinu u sljedećih nekoliko dana, a Kremlj ga je optužio za širenje napetosti.

Sukob u Ukrajini nije jedina tema koja bi mogla zaokupiti učesnike konferencije. Teme okruglih stolova planiranih za subotu, kada je najvažniji dan konferencije, također bi se mogli baviti sigurnosnom situacijom u Sahelu i nastavkom iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Wolfgang Ishinger, predsjedavajući konferencije, obavijestio je novinare da se na umu mora imati vrijeme održavanja skupa kada se dogodilo toliko sigurnosnih kriza koje se preklapaju.

Skup će početi danas govorima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa, njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Berbok i američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

Tokom vikenda su planirani paneli visokog profila o kriptovaluti, klimatskim promjenama na lokalnom nivou i epidemijama, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh