Svijet

Zbog inflacije Turska namjerava sniziti PDV na hranu na jedan posto

Vlast u Turskoj je objavila da će sniziti poreznu stopu na osnovne životne namirnice, a što je jedna od reakcija na inflaciju.

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 12. februara izjavio da će porez na dodanu vrijednost (PDV) biti snižen sa osam na jedan posto na povrće, voće i druge namirnice.

“Kao dijelom pojednostavljivanja PDV sistema, PDV na osnovne životne namirnice će biti snižen sa osam na jedan posto. Ovu odluku smo već primijenili na brašno i hljeb”, izjavio je Erdogan.

S obzirom na prethodno navedeno, očekuje da će kompanije već od danas sniziti cijene do sedam posto. Ocijenio je da hrana ima značajnu ulogu u inflaciji.

Kako piše turski list Daily Sabah, vlada će više kontrolisati cijene te će napraviti mobilnu aplikaciju kojom će građani lakše pronalaziti jeftinije proizvode. Cijene u Turskoj su najviše u posljednjih 20 godina – hrana i bezalkoholna pića su skuplji za 55 posto, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh