Svijet

ESKALACIJA ODNOSA? AMERIČKA PODMORNICA UŠLA U RUSKE TERITORIJALNE VODE, RUSI POSLALI UPOZORENJE

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako je u subotu u jutarnjim satima američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije u regiji Kurilskih ostrva na krajnjem istoku države zbog čega je došlo do incidenta.

podmornica - Hayaz

Prema pisanju ruskih medija, ruska vojska je upotrijebila “odgovarajuća sredstva” kako bi natjerala američku podmornicu da napusti ruske teritorijalne vode i to nakon što je brod prvobitno ignorisao ovaj zahtjev vojske.

U 10:40 sati po moskovskom vremenu otkrivena je podmornica američke mornarice u zoni planirane vježbe snaga Pacifičke flote u teritorijalnim vodama Ruske Federacije u blizini ostrva Urup – saopćilo je ministarstvo.
Kako se navodi, posada podmornice je putem podvodne komunikacije dobila poruku na ruskom i engleskom jeziku putem koje su ruski vojnici tražili od američkih kolega da napuste prostor ruskih voda.

Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izađite na površinu! – ističu iz ministarstva.
Nakon što su američke trupe ignorisale zahtjev, ruski vojnici su postupili po uputstvima.

U skladu sa smjernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada Pacifičke flote ‘Maršal Šapošnjikov koristila je odgovarajuća sredstva za odvraćanje podmornice – navodi se.
Na kraju, iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije su naglasili kako će Pacifička flota nastaviti vježbe i kontrolu podvodnog okoliša kako bi se spriječilo narušavanje ruske državne granice. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh