Svijet

Američke trupe doputovale u Poljsku

Avion s američkim vojnicima sletio je u Poljsku u nedjelju, kao pojačanje koje Washington šalje za svoje NATO saveznike u istočnoj Europi, dok Rusija gomila svoje vojne snage na granici s Ukrajinom, prenio je Reuters.

SAD vojska - AFP

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio slanje gotovo tri hiljade dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju, u pokušaju smirivanja napetosti među NATO saveznicima.

Iz Pentagona je najavljeno da će oko 1.700 pripadnika vojske, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije, biti raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku.
Nedjeljni dolazak aviona C17 potvrdio je neimenovani sugorovnik Reutersa, a sletio je nakon dolaska aviona u kojem je bio komandant 82. zračno-desantne divizije, generalmajor američke vojske Christopher Donahue, koji je sletio u subotu na aerodrom Rzeszow-Jasionka, te nekoliko aviona s američkom vojnom opremom i “naprednom grupom”.

Nije precizirano koliko je vojnika stiglo, ali C17 je “dizajniran za ispuštanje 102 padobranca i njihove opreme”, navodi se na web stranici američkog ratnog zrakoplovstva. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh