Svijet

Senegalski predsjednik novi šef Afričke unije

Predsjednik Senegala Macky Sall izabran je u subotu za novog predsjednika Afričke unije (AU).

Macky Sall - Agencije

Sall, koji vodi Senegal od 2012. godine, nasljeđuje Felixa Tshisekedija, predsjednika Demokratske Republike Kongo, na jednogodišnji mandat.

Sall je izabran na početku dvodnevnog samita AU-a u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, čiji će glavni fokus biti na rješavanju izazova s ​​kojima se kontinent suočava, uključujući trajne sukobe, porast vojnih udara i COVID-19 pandemija, prenosi javlja Anadolu Agency (AA).

U svom inauguracijskom govoru Sall je rekao da je Afrika opterećena mnoštvom problema unatoč vrijednom napretku u posljednjih nekoliko decenija.

“Suočavamo se s izazovima u održavanju mira i sigurnosti i ne možemo se odvratiti od razornih posljedica rata koji dovode do raspada društvene kohezije”, rekao je Sall.

Jedini način za naprijed je rješavanje temeljnih uzroka ovih problema i zajednički rad na njihovom rješavanju, poručio je Sall.

Unatoč tome što je kontinent s više od milijardu ljudi, Afrika je i dalje nedovoljno zastupljena u UN-u, Vijeću sigurnosti UN-a i drugim važnim globalnim institucijama, rekao je etiopski premijer Abiy Ahmed.

“Afrika bi trebala imati najmanje dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a”, rekao je Ahmed.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh