Svijet

Izdato upozorenje na snažnu oluju, sjeveroistok SAD se priprema

Snažna oluja zahvatiće ovog vikenda sjeveroistočni dio Sjedinjenih Država, a meteorolozi najavljuju i do 60 centimetara snijega, što će otežati saobraćaj i dovesti do poplava u priobalnom području.

Nacionalna meteorološka služba danas je izdala upozorenje na mećavu za šire gradsko područje Bostona, u kojem živi gotovo 4,9 miliona stanovnika.

Za sutra se najavljuje oko 60 centimetara snijega i naleti vjetra od 112 kilometara na čas. Najviše snijega pašće u jugoistočnom dijelu Masačusetsa, uključujući popularne turističke destinacije Kejp Kod i Martas Vinjard, prenosi Glas Amerike.

“Proglašavamo vanredno stanje zbog snijega od večeras. Stanovnici se ohrabruju da ne izlaze iz kuće”, saopštila je gradonačelnica Bostona Mišel Vu.

Upozorenja na zimsku oluju na snazi su od Sjeverne i Južne Karoline do Mejna, gdje se očekuje da će pasti najmanje 30 centimetara snijega, a naleti vjetra bi mogli da dostignu do 80 kilometara na sat.

“Putovanje će biti gotovo nemoguće. Ovo je prva veoma velika oluja ove godine. Imamo ih svakih nekoliko godina. Nije neubičajeno”, naveo je meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Patrik O’Hara.

Oluja se približava tačno 44 godina nakon što je ogromna mećava zahvatila područje Nove Engleske. U Bostonu je 1978. godine palo gotovo 70 centimetara snijega, zatvoren je glavni autoput, građani su bili zarobljeni u svojim domovima, a desetine ljudi su poginule.

Danas je već otkazano više od 2.000 letova za subotu. U Njujorku, najvećoj američkoj metropoli, moglo bi da padne više od 20 centimetara snijega. Guvernerka države Njujork Keti Hokal na Twitteru je pozvala građane da ne izlaze na puteve ako to nije neophodno.

Meteorološka služba upozorila je da bi zbog snijega vidljivost na putevima mogla da bude znatno smanjena, te da vjetar mogao u nekim područjima da dovede do obaranja drveća i nestanka struje.

U nekim područjima već je najavljeno zatvaranje biblioteka, klinika, crkvi i radnji u subotu. Očekuje se i veliki pad temperature u istočnom dijelu SAD. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh