Svijet

NORVEŠKI NAUČNICI: NAŠE OTKRIĆE MIJENJA HISTORIJU EPIDEMIJE KORONE U SVIJETU

Prvi službeni slučaj koronavirusa u Evropi otkriven je 24. januara 2020. u Francuskoj.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Ovo je bilo jako iznenađujuće. Pregledali smo uzorke krvi do decembra kako bismo bili potpuno sigurni da idemo dovoljno daleko u prošlost, ali nismo očekivali da ćemo tako rano pronaći pozitivan rezultat – kaže voditeljica projekta Anne Eskild.
Kako su došli do ovih nalaza?

Bolnica Akershus uzela je uzorke krvi svih trudnica u prvom tromjesečju u periodu od decembra 2019. do decembra 2020. U sklopu brige o trudnoći u Norveškoj uzimaju se uzorci krvi svih trudnica radi provjere na sifilis. Svi uzorci se pohranjuju u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti. prneosi “Hayat“.

Vjerovatno je malo drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskom nivou pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija – kaže Anne Eskild.
Istraživačkoj grupi omogućen je pristup anonimnom testiranju uzoraka na temelju Zakona o kontroli infekcija. Mjesečno je oko 500 uzoraka testirano na antitijela na covid, a jedan pozitivan rezultat pronađen je u decembru 2019., dva u januaru 2020. i jedan u februaru i martu, objavili su stručnjaci.

Od ukupno 6.020 pregledanih žena u cijelom periodu, kod 98 žena otkrivena su antitijela.

Mora se uzeti u obzir da se može dogoditi određeni udio lažno pozitivnih rezultata, no naučnici zaključuju da nalazi ukazuju da je virus u Norveškoj cirkulirao već 2019. godine – navodi se u izvještaju.
Nema sisutemskih podataka o tome ko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome, ali se može vidjeti da su žene koje su imale antitjela prije marta 2020. rođene u Norveškoj, istočnoj Evropi, Africi ili na Bliskom istoku.

Mnogo je indicija da su zaražene ili u drugim dijelovima svijeta ili preko rođaka koji su bili izvan Norveške – kaže Eskild, koja smatra da nalazi ukazuju na to da se zaraza možda proširila svijetom mnogo ranije nego što smo mislili.
Prvi potvrđeni slučajevi u svijetu datiraju iz decembra 2019., a otkriveni su u Wuhanu.

Naše otkriće mijenja historiju epidemije korone, kako u Norveškoj tako i u svijetu – kaže Eskild.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh