Svijet

Švicarska studija: U Europi najviše milijunaša ima Njemačka, njih 2.9 milijuna

Nijemci imaju najviše osobnog bogatstva u Europi, pokazuje danas objavljena švicarska studija.

Osobno bogatstvo Nijemaca procijenjeno je na oko 16.4 trilijuna eura, a druga je na listi Francuska s 12.6 trilijuna eura.

Velika Britanija i Italija imaju po 10 trilijuna, prema podacima “think tanka” Redesigning Financial Services (RSH) iz Züricha.

Raste jaz između bogatih i siromašnih
Osobno bogatstvo povećalo se u navedenim zemljama u 2020., prvoj godini pandemije, usprkos padu BDP-a.

Studijom je obuhvaćeno 16 zemalja EU i Švicarska. Dok je BDP pao za 6.4 posto u 2020., osobno bogatstvo poraslo je za 3.9 posto na u povijesti najvećih 69 trilijuna dolara.

To pokazuje da jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih raste, a autori studije kažu da je to trend koji će se nastaviti.

Njemačka ima 2.9 milijuna milijunaša
Prema European Wealth Reportu, Njemačka ima najviše milijunaša, njih 2.9 milijuna, a Velika Britanija i Francuska 2.5 milijuna.

Švicarska proporcionalno stanovništvu ima najveći broj milijunaša. Čak 14.1 posto Švicaraca su milijunaši.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
PODRŽITE INDEX
Index ne naplaćuje svoj sadržaj jer želimo da pristup neovisnom novinarstvu imaju svi: i oni s novcem, i oni bez novca. Zamislite da informiranje javnosti prepustimo onima koji novinarstvo doživljavaju kao trbuhozborstvo vladajućih, bogatih i moćnih? Ne hvala, takvu Hrvatsku ne želimo. Podržite Index ako možete, i ako mislite da ono što radimo vrijedi. Ako ne, onda ništa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh