Svijet

Presedan u svijetu: Izrael donio prilično nevjerovatnu odluku

Već drugi dan zaredom Izrael bilježi 3.000 novozaraženih koronavirusom. Stopa zaraze nastavlja rasti, ali visoki dužnosnici ministarstva zdravlja ovaj put navodno ne razmišljaju o pooštravanju mjera, već o prelasku na strategiju kolektivnog imuniteta, piše “Times of Israel”.

U Izraelu je u srijedu otkriveno 17.260 aktivnih slučajeva, što je dvostruko veći broj nego prošlog tjedna. Taj broj novozaraženih najveća je u posljednja tri mjeseca, a novi val koronavirusa izazvan je pojavom zaraznije varijante – omikronom.

Izraelski ‘Kanal 12′ u utorak navečer je naveo, pozivajući se na službenika ministarstva zdravlja, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja. Kako se ističe, bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće nametati stroge mjere građanima, kako bi omogućili nastavak normalnog života i na taj način postigli kolektivni imunitet.Jerusalem post’ također piše kako Izrael ne planira zaustaviti peti val koronavirusa.

– Peti val bi mogao završiti kad se zarazi veliki broj ljudi. Vjerujem da će virus postati endemičan samo ako mu se cijepljena populacija izloži prirodnim putem – rekao je šef imunološkog laboratorija na Sveučilištu Bar-Ilan Cyrille Cohen, prenosi Slobodna Dalmacija.S njim je suglasan i profesor Hagai Levine, predsjednik Udruženja liječnika javnog zdravstva,piše Oslobodjenje

– Budući da je omikron toliko zarazan, naši napori da zaustavimo njegovo širenje vjerojatno su prilično uzaludni. Nećemo uspjeti zaustaviti ovaj val. Ono što moramo pokušati jest zaštititi najranjivije grupe građana. Pokušavamo izbjeći metak već dvije godine, i u Izraelu smo to donekle i uspjeli. Većina čovječanstva je još uvijek živa nakon što se zarazila Covidom – rekao je Levine.

Profesor Levine smatra da bi se u Izraelu trebalo prestati razmišljati o valovima koronavirusa i umjesto toga se koncentrirati na jačanje imuniteta i otpornosti na virus, ulaganjem u mjere javnog zdravstva i poticanje cijepljenja protiv koronavirusa.

– Ne bi trebalo zatvarati škole, nametati ‘lockdown’ ili zatvarati aerodrome. Moramo imati proporcionalne mjere – rekao je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh