Svijet

Čile: Gabrijel Borić – od vođe studentskih protesta do predsjednika

Bivši vođa studentskih protesta Gabrijel Borić postao je najmlađi predsednik Čilea posle istorijske pobede na izborima.

Gabrijel Borić - AP

Ovaj 35-godišnjak je obećao da će sprovesti ambiciozne promene u zemlji koju poslednjih godina potresaju masovni protesti protiv nejednakosti i korupcije.

Kada je Borić postao kandidat levičarskog bloka za izbore za predsednika, dao je hrabro obećanje.

„Ako je Čile bio kolevka neoliberalizma, biće i njegov grob.

„Ne plašite se omladine koja menja ovu zemlju”, rekao je on.

Kandidovao se uz obećanje da se sprovesti korenite reforme ekonomskog sistema koji podrazumeva slobodno tržište, a koji je nametnuo bivši diktator general Augusto Pinoče.

Taj sistem je, kaže, koren duboke nejednakosti u zemlji i neravnoteže koja je isplivala na površinu tokom protesta 2019. godine, a koji su pokrenuli zvaničnu izmenu ustava.

Posle polarizovane kampanje, Borić je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio protivnika koji je predstavljao krajnju desnicu Hozea Antonija Kasta uz iznenađujuće veliku razliku, otvarajući novo poglavlje u političkoj istoriji zemlje.

„Mi smo generacija koja se pojavila u javnom životu i zahteva da se naša prava poštuju kao prava, a ne da se tretiraju kao roba široke potrošnje ili biznis”, rekao je Borić u pobedničkom govoru pred hiljadama pristalica, većinom mladih.

„Znamo da i dalje postoji pravda za bogate i pravda za siromašne, i više nećemo dozvoliti da siromašni nastavljaju da plaćaju cenu nejednakosti u Čileu”, dodao je.

Borić se ne suočava samo sa podeljenom zemljom i parlamentom, već i sa zabrinutim investitorima i usporenom privredom koja je rezultat nedavnog političkog preokreta i pandemije.

Rođen 11. februara 1986. godine u Punta Arenasu, na krajnjem jugu Čilea.

Pre deset godina je postao poznat kada je predvodio masovne demonstracije zahtevajući bolje i jeftinije obrazovanje.

Tada je bio student prava na Univerzitetu u Čileu, ali nikada nije završio studije, već je odlučio da pažnju usmeri na politiku.

Kao nezavisni predstavnik regije Magaljanes izabran je u Kongres 2013. godine, a kasnije je ponovo izabran da služi drugi mandat uz ubedljivu pobedu.

Bradat, istetoviran i retko sa kravatom oko vrata, Borić je imao drugačiji imidž nego što predsednički kandidati obično imaju.

Tokom kampanje je govorio o svojoj dijagnozi opsesivno-kompulzivnog poremećaja, rekavši da je „dobro što Čile govori o mentalnom zdravlju”.

Kritičari, međutim, kažu da je neiskusan, a i sam je priznao da ima „mnogo toga da nauči”.

Borić kaže da je strastveni čitalac poezije i istorijskih dela, a sebe opisuje kao umerenog socijalistu.

Ošišao je dugu kosu koju je imao tokom aktivističkih dana, a jakne sada često pokrivaju njegove tetovaže na obe ruke.

On je takođe ublažio neke od stavova, ali je zadržao obećanja da će revidirati penzioni sistem, proširiti socijalne usluge među kojima i univerzalno zdravstveno osiguranje, povećati poreze za velike kompanije i bogate pojedince, kao i pokrenuti zeleniju ekonomiju.

Njegova ubedljiva pobeda u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što je u prvom krugu zaostajao za Kastom, usledila je nakon što je obezbedio podršku izvan baze glasača u glavnom gradu Santijagu i privukao birače iz ruralnih oblasti.

Pošto je pristalica istopolnih brakova i prava na abortus, podržao ga je i veliki broj žena.

U pobedničkom govoru, kada mu se pridružila i njegova devojka, obećao je da će biti „predsednik svih Čileanaca”, rekavši da je „danas nada pobedila strah”. prneosi “BBC“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh