Svijet

Bjeloruski autokrata Lukašenko objavio listu “neprijateljskih država”. Među njima i dvije sa područja bivše Jugoslavije

Zvanični Minsk od sljedeće godine uvodi embargo na robu iz zemalja koje vode neprijateljsku politiku prema Bjelorusiji, saopćila je pres-služba Savjeta ministara.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Prema uredbi bjeloruske vlade, koja je objavljena danas, zabrana uvoza se odnosi na određenu robu iz Evropske unije, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Velike Britanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Švajcarske, prenosi B92.

Na spisku robe su između ostalog, svinjsko meso, goveđe meso, soljeno, salamureno, sušeno ili dimljeno meso, povrće, voće, orasi, kobasice i slični proizvodi, konditorski proizvodi, so i drugo, prenosi Tas.

-S obzirom na kontinuirane pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši protivpravni pritisak sankcijama na našu zemlju, Bjelorusija je preduzela sveobuhvatne mjere.

Odlukom Vlade, embargo na hranu uvodi se od 1. januara 2022. i podrazumijeva široku listu robe proizvedene u zemljama koje sprovode diskriminatorsku politiku i vrše neprijateljske radnje protiv naše zemlje – saopštila je pres-služba.

Bjelorusija je iz tih zemalja za deset mjeseci ove godine uvezla hranu u vrijednosti od preko 530 miliona dolara, saopćio je bjeloruski Savjet ministara.

EU je ranije uvela peti paket sankcija Bjelorusiji, a sankcije prema Minsku primjenjuju i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i još neke zemlje. Bjelorusijom već više od dvije decenije autokratski vlada predsjednik Aleksandar Lukašenko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh